Васкршње радионице за дјецу

Васкршње радионице за дјецу у Тузли


  Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у Тузли са својом дјечјом секцијом „Јутра плавог сљеза“ традиционално организује радионице пред највећи хришћански празник Васкрс. Највећу радост дјеци доноси бојење и шарање јаја.
 Шарање јаја сматра се као света радња, приступа јој се с побожношћу и чистоћом чему доприноси и коришћење воска, који се сматра, попут пчеле, као нешто чисто и свето. Восак се у народу нарочито поштује, те се сматра грехота згазити га или држати на прљавом мјесту. Јаје је симбол обнављања, плодности, симбол живота, а љуска представља Христов гроб из којега је устао. Прво обојено, црвено јаје, назива се „чуваркућа“, „чуварак“, „страшник“, „стражар“, зависно од краја. У народу су многобројне легенде о црвеним јајима и везују се за Христово васкрснуће.
 На радионицама дјеца школе српског језика „Јутра плавог сљеза“ осликавала су и бојила јаја, осмишљавала украсе, слушала о празнику, начину прослављања, традицији везаној за прослављање овог празника, занимљивостима, пјевала стихове Јована Јовановића Змаја, цртала... Од њихових цртежа штампане су честитке за празник, репродукције дјечјих цртежа насталих на радионицама. Радионице сваке године доносе неку занимљивост што их разликује једну од других.
 Ове године учили су да пјевају Змајеве стихове „Васкрс звони на јутрење“, одајући почаст великом пјеснику за дјецу чијих 190 година од рођења ће обиљежити половином маја, када ће секција прославити свој тринаести рођендан уз луткарску представу и представљање књиге о Змају.
 Организован је и конкурс „У сусрет Празнику над празницима“. На позив да заједно учествују у радости Васкрса одазвали су се ученици и ментори основних и допунских школа из Словеније, Грчке, Француске, Македоније, Њемачке, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, којима су додијељене дипломе и захвалнице. Његовање смисла и значења Васкрса, традиције и обичаја, језика и писма, подстицање креативности, заједништва, је веома важно за очување идентитета народа. „Све добре победе стоје под заставом имена Христова од почетка па до краја света и времена.“ (владика Николај)
Дјечји радови