Концерт клавирског дуа "БАЛКАНИК"


 Вечерас је у Међународној галерији портрета у Тузли одржан концерт клавирског дуа „Балканик“ у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, а у склопу обиљежавања године јубилеја-120 година оснивања „Просвјете“ у Тузли.
 Присутна публика уживала је у извођењу композиција В. А. Моцарта, Валерија Гаврилина и Мориса Равела.
 Врхунски умјетници Јасна Ђуровић и Марија Гођевац приредиле су прави празник лијепих нота тузланској публици.
 Јасна Ђуровић је рођена у Бањалуци гдје је завршила основно музичко образовање у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у класи проф. Бранке Кузмановић, а средњу музичку школу у Земуну у Музичкој школи „Коста Манојловић“ у класи проф. Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци (одсјек-клавир ) у класи реномиране проф. Невене Поповић.
 Наступала је као солиста и у камерним саставима у току студија. Снимала је дјела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио Телевизије Републике Српске. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић“ чије се стипендије додјељују студентима са највишим просјеком оцјена, те невладине организације „WUS Austria“ из Аустрије која додјељује стипендије најуспјешнијим студентима.
 Премијерно је изводила дјела српског композитора Константина Бабића у Бањалуци са којим је сарађивала у току студија. Била је полуфиналиста пијанистичког такмичења „Grand Koncerteum“ у Атини у дисциплини клавирски дуо. Остварила је сарадњу са многим пијанистима са којима је наступала у камерним саставима, са посебним акцентом на наступе клавирског дуа. Усавршавала се на мајсторским курсевима код еминентних пијаниста као што су Невена Поповић, Наташа Вељковић, Александар Сердар, Арбо Валдма, Мариа Немцова, Владимир Милошевић...
 Бави се клавирском педагогијом. Њени ученици су добитници многобројних награда и признања како у земљи тако и у иностранству. Сарађује са многим пијанистима и клавирским педагозима из земље и региона. Идејни је носилац и један од оснивача првог пијанистичког такмичења у БиХ „Бањалучки бијенале“. Била је члан жирија на пијанистичким такмичењима у Бањалуци, Бијељини, Приједору, Београду, Крагујевцу, Шапцу, Смедеревској Паланци, Смедереву, Источном Сарајеву и Брчком. Активно води пијанистичке радионице за младе пијанисте под називом „VIVA LA MUSICA“ у сарадњи са Банским двором у Бањалуци. Остварила је низ запажених наступа као солиста и у клавирском дуу са колегама из Београда. Активно сарађује са пијанисткињом и професорком клавира Маријом Гођевац са којом је основала пијанистички дуо „Балканик“. Тренутно је запослена као професор клавира и камерне музике у Умјетничкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци.*
 Марија Гођевац је започела свој музички пут са пет година у класи проф. Мирославе Лили Петровић, а носилац је бројних специјалних првих престижних награда у земљи и иностранству.
 Специјализирала је клавир на ФМУ у Београду у класи проф.Нинослава Живковића. Била је представник Србије на Евровизијском такмичењу у Бечу. Наступила је на „International Week“ пројекту у Грацу са симфонијским оркестром интерпретирајући Концерт за клавир и оркестар КВ 467 В. А. Моцарта.
 Наступила је на пројекту „Forty Fingers“ који је одржан у Риму 2009. године, а подржан је од стране Амбасаде Италије. Наступала је у Словенији, Аустрији, Њемачкој, Холаднији, Италији, Француској и Русији. Активно учествује на међународним пројектима и феситавалима камерне музике. Носилац је прве награде Интернационалног музичког такмичења у Москви, гдје је наступила у оквиру камерног састава„BG – Piano“ дуо са којим је одржала успјешан концерт. Добитник је прве награде на„Danubius Talents“ са камерним„BG – Piano“ дуом у Будимпешти. Због свог ентузијазма и велике љубави и рада са дјецом добитник је бројних домаћих и међународних награда из области клавирске педагогије.
 Усавршавала се код еминентних клавирских педагога као што су Sergio Pertikaroli, Emil Gililov, Andras Shiff, Natalija Trull i Oleg Polianski. Сарађује са пијанисткињом и професицом клавира из Бањалуке Јасном Ђуровић са којом је основала пијанистички дуо под називом „Балканик“. Запослена је као корепетитор и професор клавира у Музичкој школи „Даворин Јенко“ у Београду.