ПРАЗНИК ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА СА „ЈУТРИМА“ У ТУЗЛИ


 Празник Христовог васкрсења, празник над празницима, свечано је дочекан и прослављен у Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“ у Тузли. Већ традиционално организоване су Васкршње радионице за дјецу секције „Јутра плавог сљеза“ у просторијама СПКД „Просвјета“ у Тузли, током марта и априла.
 Ове године поред бојења и шарања јаја, украшавања зрневљем, цртежа, честитки, промовисан је и ручни рад. Дјеца су имала прилику да виде украсе, луткице, израђене од вуне и конца, попут хекланих корпица и пилића, што је изазвало велико интересовање дјеце, а уједно их подстакло на креативност. Питања о празнику, начину прослављања, традицији везаној за прослављање овог празника уобличили су у кратке видео записе. „Поред чувања и његовања српског језика и ћирилице, традиције и обичаја, важно је“, кажу у „Просвјети“, „да дјеца схвате смисао празника. Тако су овај пут имали прилику да погледају документарни филм о смислу богослужења у данима Страсне Седмице и Васкрса, „Васкрсење-Победилац смрти“.
 Са лијепим вијестима у секцији „Јутра плавог сљеза“ дочекали су празник: друго мјесто на литерарном конкурсу „Мој смешни свет“, посвећен Брани Цветковићу, Дечијег културног центра Београд, и посебним признањем „Поезија срца“ на Међународном пјесничком и позоришном конкурсу „Кастело ди Дуино“. Конкурс је под покровитељством Националне комисије Унеска која га сматра најважнијим у свијету резервисаним за младе писце. Васкршњим концертом класичне музике умјетника из Бањалуке, у сриједу, у Атељеу Исмета Мујезиновића, завршиће се овогодишње празновање.
Више на линковима:
Шта дјеца знају о Васкрсу? I дио
Шта дјеца знају о Васкрсу? II дио
Васкрс у Тузли, април 2023.