100 000 пјесника за промјене


  Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ организовало је и ове године у Тузли манифестацију „100 000 пјесника за промјене“ (100 TPC) која се од 2011. године одржава широм свијета, а посебно се везује за музику и књижевност. СПКД „Просвјета“ већ пет година самостално организује ову манифестацију једину у Босни и Херцеговини.
  Данашње дружење је започело читањем писма из књиге „Срце“ италијанског писца Едмонда де Амичиса. Књиге коју је сам аутор означио као „књига за дјецу“, међутим, она је порука и смијерница свима, и родитељима и учитељима и дјеци. У овој години обиљежава се 115 година од смрти и 175 година од рођења великог књижевника.
  100 хиљада пјесника за промјене су осмислили и покренули Мајкл Ротенберг и Тери Керион у марту 2011. године, као скуп догађаја широм свијета који би се одржавали истовремено, а организатори су се добровољно пријављивали да буду домаћини догађаја у својим градовима или школама.
  13. септембра 2011. године, град Санта Роса у Калифорнији прогласио је 24. септембар 2011. Даном 100 хиљада пјесника за промјене, а Stanford University је понудио да архивира сву документацију и аудио-визуелне записе о догађају објављеном на страници 100 TPC.
  700 догађаја у 550 градова у 95 земаља одржано је тада у сарадњи са 100 TPC и описан као највећи пјеснички догађај у историји. С обзиром на тадашњи успјех Ротенберг и Тери Керион су наставили одржавање пјесничких дружења свијета у септембру сваке године.
  У 2018. години, 100 хиљада пјесника за промјене додало је нову активност „Прочитај пјесму дјетету“. Дјечја поезија коју су прикупиле библиотеке Florida State University је доступан за бесплатно преузимање. Пјесме у пдф-у одабране су из колекције Џона Мекеја Шоа, која се састоји од књига, умјетничких дјела, рукописа, каталога и ефемера везаних за дјетињство. Збирка обухвата библиографије, биографије, књижевност, поезију и критику.