„Хвала Вуку за азбуку“


  Луткарска представа за дјецу у Тузли одржана је у суботу, 22. априла, у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“. На овај начин обиљежен је Међународни дан књиге, наглашена важност језика и писма, али и промоција читања.
  Занимљива, ведра и духовита луткарска представа за дјецу говори о азбуци и Вуку Стефановићу Караџићу. Представа је настала као дио борбе за опстанак ћириличног писма, јер је писмо стуб сваког националног и културног идентитета. Кроз представу дјеца су сазнала како су нека слова доспјела у азбуку, добили су и рецепт за лако учење азбуке. Поред савјета за учење уз музику, могла су се чути имена многих знаменитих личности: Вук Стефанопвић Караџић, Сава Мркаљ, Јернеј Копитар, Павел Шафарик, Лукијан Мушицки, Јохан Волфганг Гете, Филип Вишњић … Загонетке, питалице, брзалице, пословице су богатство које су малишани имали прилику да чују.
  Режисер и глумац Цветин Аничић након представе „Хвала Вуку за азбуку“, која је одушевила и насмијала присутне, одржао је луткарску радионицу.