Одржан концерт ансамбла Флутете у Тузли


  Након прошлогодишњег незаборавног концерта у Тузли када је бањалучки ансамбл својим програмом одушевио публику, која их је неколико пута враћала на сцену, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ поново је организовало концерт ансамбла „Флутете“.
 У Међународној галерији портрета Центра за културу Тузла 19. октобра, у четвртак, 2023. године у 19.00 часова одржан је жељно ишчекиван концерт ансамбла ФЛУТЕТЕ којег чине музички умјетници Марија Пилиповић – флаута, пиколо и алт флаута, Сунчица Лончар – флаута, бас флаута и Дејан Јанковић – клавир.
 Овај ансамбл публика је упознала кроз музицирање у разним формацијама (дует, трио, квартет) уз кориштење скоро свих врста флаута (пиколо, стандардна флаута, алт и бас) као и свирање традиционалних и модерних техника, те интерпретацију разних стилова (класична музика, џез, филмска музика...).
 Тузланска публика имала је прилику да чује дјела Франца Доплера, великана флаутистичке музике који је својим стваралаштвом дао изузетан допринос популаризацији флауте, али и музике инспирисане народним стваралаштвом, као и Мађарском фантазијом браће Доплер, дјело у које су уткали сво богатство мађарске народне музике. Затим, прелијеп сањив комад Јан Кларка у којем термин Maya значи илузија, а не, како се у први мах помисли, јужноамеричка цивилизација. Заснован је на дјелу „Pasage“ из 1986. (Clarke/Hicks/Painter). Ту је и ALTERED BRAIN Хајрудина Мухића за које сам аутор каже да је инспирисано џезом и носталгијом, описујући музиком стање свога ума у бурним и стресним ситуацијама из личног живота и искуства. На крају представљено је дјело Љубомира Николића, ОД ЗАПИСАНОГ, које представља ауторову „игру” звука, свјетла и покрета, блиску музичком театру.
 Одушевљење публике је било огромно, тако да је на крају концерта ове врсне умјетнике три пута враћала на сцену. Дуготрајним аплаузима и узвицима „Браво!“ поздравили су и испратили ансамбл „Флутете“ који је освојио срца свих који су их вечерас слушали.
 Концерт је организовало СПКД „Просвјета“ Тузла у сарадњи са Центром за културу Тузла, а уз подршку Града Тузла.

Више...