Промоција књиге „Срма за Ацу Шопова“ у Београду


У Библиотеци града Београда, 14. новембра, одржана је промоција књиге „Срма за Ацо Шопов“ чији издавач је Удружење „Македонијум“ из Београда.
Књига је збирка пјесама и есеја на македонском и српском језику, инспирисана ликом и дјелом македонског пјесника и једног од зачетника савремене македонске поезије Аца Шопова.
Пјесме и есеји су, како је наведено, пристигли на књижевни конкурс који је Удружење „Македонијум” расписало на Међународни дан матерњег језика – 21. фебруара, а поводом 100 година од рођења Аце Шопова.
– На конкурс је пристигло преко 200 пјесама и десетак есеја, од скоро 90 аутора из цијелог региона: Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Словеније, саопштавају из Удружења „Македонијум” из Београда.
Насловна страна је ауторско дјело сликарке Елизабете Јорданоски, инспирисано пјесничком збирком „Небиднина” Аца Шопова.
Рецензенти књиге су Гордана Влајић, замјеница предсједника Друштва књижевника Србије и Христо Петрески, предсједник Друштва књижевника Македоније.
Књига је објављена уз помоћ и подршку македонских министарстава културе и спољних послова, Министарства за људска и мањинска права и социјални дијалог Србије, Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама, као и македонског националног Савета у Србији.
У програму су учествовали аутори представљени у књизи, међу којима и Слађана Лазић, млада пјесникиња, чланица Просвјетиног књижевног клуба “Меша Селимовић“, поникла у секцији „Јутра плавог сљеза“ у Тузли. У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су глумци Зоран Митровић и Алексеј Јорданоски и пијаниста Никола Павлов.
– Удружење „Македонијум” из Београда ради и доприноси афирмацији македонског културног наслијеђа на националном и међународном плану, кроз примјер Аце Шопова, истиче Зорица Митровић, предсједница Удружења и ауторка овог пројекта.
Македонска промоција књиге одржаће се 28. новембра 2023. године у Скопљу, у Дому културе „Кочо Рацин“ у 19 часова. / МИА