Слађана Лазић - Најлепша поезија - најбољи песници


  Слађана Лазић рођена је у Сремској Митровици 12. маја 1999. године. У раном детињству преселила се у Босну и Херцеговину, где је од својих првих школских дана, уз велику подршку и помоћ тадашње наставнице српског језика Мирјане Лазаревић, показала велику љубав према писању. Временом је и њен песнички таленат дозревао, те је касније побрала и бројне награде на конкурсима и такмичењима у писању поезије. После завршене средње школе у Бијељини, пут ју је навео у Београд на студије дефектологије, где, упркос бројним обавезама није заборавила на своју прву љубав и објављује своју прву збирку песама под називом „Светионик на длану“. Чланица је Књижевног клуба „Меша Селимовић“ при СПКД „Просвјета“ у Тузли. Поред писања, бави се цртањем, сликарством и графичким дизајном, који јој помажу да свој таленат искаже и на визуелно пријемчивије начине.
Александар Ћатић (2021)
   
  Уз менторски рад Мирјане Лазаревић, Слађана наставља да пише, ниже награде и објављује своју прву збирку пјесама „Светионик на длану“ у издању СПКД „Просвјета“, а промовисана је у Дому књижевности у Тузли.
 „Штампање збирке помогао је Град Тузла, на чему смо веома захвални јер значи подршку младим талентима који име града најљепше промовишу. „Просвјета“ се труди да обогати културни живот града организацијом различитих активности, наша савјест је мирна јер у овом смутном времену проналазимо зрнца и оазе љепоте. Дивно је када у нечијем животу оставите траг, а посебно ако га покренете и подржите на његовом путу стасавања, развијања и стваралаштва. Основна школа је расадник. Ту његујемо пелцере, који касније разлистају у својој љепоти, бокоре се, стварају нове љепше боје дивних ријечи и симбола. Слађана пише душом. Нема уљепшавања, нема скривања. Потпуно огољено. Води је истина, што је најтеже, јасне мисли, без жаљења за прошлим, пропуштеним. Чини се да тихим емоцијама кроз стихове она умирује буру у себи. Али их разоткрива. Чак и усамљеност за њу није страшна, прихвата је, наставља, али свјесна да је потреба бити човјек окренут човјеку.“
Мирјана Лазаревић

СТИХОВИ ПИСАНИ СРЦЕМ
    (Слађана Лазић: „Светионик на длану“, песме, СПКД „Просвјета“, Тузла, ТК, 2020.) (дио из рецензије)  Рукопис младе песникиње Лазић Слађане складно је конципиран спој 72 поетска наслова, од чега је 8 написано на беспрекорном енглеском језику, док преосталих 54 доноси на српском језику. Изузетно радује што поетски наслови нису „подељени“ у циклусе или тематско – мотивске кругове, јер је рукопис испеван у једном даху. За разлику од поетских првенаца других песника – почетника, „Светионик на длану“, поред невероватне лепоте сазрелих, слободних или римованих стихова, и буквално „красе“ неуобичајено домишљати цртежи једне свестране уметничке душе. Оно што ће сваког читаоца одушевити, стављајући руку на срце и признати да му се допада, јесу песме нарочите вредности (посвећене родитељима: „Пролеће долази са тобом“ – Мајци; „Љубав се каже другачије“ – оцу и „Посебна звезда“ – професорки Мирјани Т. Лазаревић)! Ето коме требају захвалити читаоци када буду „изувани из ципела“ овим стиховима, између корица, „чуда од детета“, рођене и врхунски образоване поетесе… Импресиониран сам укупним квалитетом ове интенционалне творевине. Младост која беше писала  ове стихове чинила је то у својеврсном заносу, тако једноставно и без патетике. Начитаност и елоквенција одликују младу песникињу Слађану Лазић. У само три сонета које исписује срцем и нуди читаоцима, су: „Светионик на длану“, „Надахнуће“ и „Многе речи“. Тврдим да ни далеко старијим њеним колегиницама по перу не би пошло за руком да оставе овако непоновљиво лепе књижевно – уметничке творевине! И зато је неопходно бити нежан према књижевном ствараоцу која тихо и на велика врата улази у свет књижевности…
Сенахид Незировић, члан Удружења књижевника Републике Српске
 
НАГРАДЕ
 2023. године Слађана је награђена за поезију у Трсту, Италија, "Concorso Internazionale di Poesia e Teatro Castello di Duino – XIX Edizione", у категорији “Poesie del cuore”. 2020. године Слађана Лазић је освојила трећу награду на Concorso Internazionale di Poesia e Teatro Castello di Duino XVI Edizione, највећем такмичењу младих пјесника у свијету, које се организује под покровитељством предсједника Италије и италијанске националне комисије за УНЕСЦО, а у организацији Удружења ‘Поезија и солидарност’ (“Poesia e Solidarietà”) . Стихови младе пјесникиње уврштени су и штампани на енглеском језику у антологији пјесама у Бриселу 2018. (The Aquillrelle Wall of Poetry, book seven) у којој су заступљени аутори из цијелог свијета. У Кући Ђуре Јакшића одржана је 2017. године промоција антологије “Последњи цветови зла” у част јубилеја – 150 годишна од смрти француског пјесника Шарла Бодлера, у којој је, такође, била заступљена као један од аутора. Добитник је многих награда још од основношколских дана, од којих је посебно значајна награда за показану креативност, машту и квалитет поетског израза са позицијом у првом кругу номинације за Академију “Сарадници сунца”, јединствени стваралачки центар за ђецу – талентоване умјетнике, који пјесник Љубивоје Ршумовић ствара у свом Љубишу. Диплома јој је додијељена на Сајму књига у Београду, 2012. Награђивана је на више фестивала, радови су објављивани у зборницима у Сремској Митровици, Сежани /Словенија/, Бањој Луци, као и часопису “Звездани колодвор” из Београда. Први радови су објављени у ђечјем часопису „Невен“ у Новом Саду.
Извор: prelepapoezija.com